310. 311.nci sayfaya geçici madde 4den sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmelidir.
GEÇİCİ MADDE 6- (06.02.2026 / 33160 R.G. ile eklenmiştir) 27/A maddesinin yürürlüğe girmesinden önce Bakanlık tarafından yapılmış; İşletme veya Kuruluş ve İşletme Sözleşmesi ile işletme veya B.K.İ. faaliyet ruhsatları süresiz kullanma ve istihsal haklarını ile işletme veya B.K.İ. faaliyet ruhsatı süresi olarak belgede yürütülen hizmet faaliyetlerine ilişkin faaliyet ruhsatlarının süre uzatımı, uzatma döneminin sonuna kadar geçerlidir. Bu sürelerin bitmesi ile birlikte yapılacak süre uzatımı işlemleri, 27/A maddesi hükümlerine tabidir.
Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde; B.K.İ.’nin birinci fıkra kapsamında daha önce süresi uzatılan, B.K.İ. faaliyet ruhsatı haricindeki ruhsatların bağlı olduğu yapıların ruhsat süresi sonunda Hazineye intikal eder. Bu ruhsatların süresinin yeniden uzatılması, üstyapıların Hazineye intikal anlamına gelmez.
Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra işletme veya Kuruluş ve İşletme Sözleşmesi süresinin toplamda 49 yılı tamamlamasına yönelik olarak yapılacak süre uzatımları sınırlı olmak üzere; B.K.İ.’nin talep etmesi ve talebinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde, üstyapının bulunduğu açık alan için kullanılan kira tarifesi üzerinden hesaplanacak aylık kira tutarının B.K.İ. tarafından ödenmesi, üstyapının tahakkuk eden brüt kira gelirlerinin herhangi bir indirim veya mahsup yapılmaksızın en az yüzde yirmisinin sözleşme kapsamında Özel Hesaba aktarılması ve üstyapının her türlü bakım onarım ihtiyacının B.K.İ. tarafından karşılanmasına yönelik hükümlere sözleşmede açıkça yer verilmek kaydıyla, B.K.İ.’ye ait ruhsatlara bağlı olup bu ruhsatların süresinin sona ermesi sonucunda Hazineye intikal eden veya edecek üstyapıların diğer kullanıcılar tarafından kullanıma açılması ve işletilmesi, süre uzatım dönemini aşmayacak şekilde Bakanlık tarafından uygun görülen tarife kadar, kuruluş ve işletme sözleşmesi uzatılan B.K.İ.’ye bırakılabilir.
433.sayfa 1. Beyan c fıkrasının aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerekmektedir.
c) (2026/4 sayılı Genelge ile yürürlükten kaldırılmıştır. Diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir. Yürürlük 06.02.2026)
Aynı fıkranın (ç) bendi aşağıdaki gibi değiştirilmelidir
ç) Kararın 62 nci maddesi kapsamı kıymeti 1500 Avroyu geçmeyen ilaç cinsi eşya ile takviye edici gıdalar,
433.sayfa 2. Detaylı Beyan (ithalat) 2.1. fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmelidir.
2.1. Kararın 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen, değeri 1500 Avroyu aşmayan, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın serbest dolaşıma giriş beyanı normal usulde detaylı beyan ile yapılır.
–
434.sayfa III. Numuneler başlığı ile birlikte aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerekmektedir.
–
III. NUMUNELİK EŞYA VE MODELLER (2026/4 sayılı Genelge ile değişik. Yürürlük 06.02.2026, Mülga)
A. Numunelik eşya:
1. Önemli değeri olmayan ve temsil ettikleri eşya bakımından siparişte bulunulmak için kullanılabilecek nitelikteki numunelik eşyanın gümrük işlemleri Kararın 86 ncı maddesi hükümleri çerçevesinde gümrük vergilerinden muaf olarak posta idaresi veya hızlı kargo firmalarınca dolaylı temsil yetkisi kapsamında beyan edilmek suretiyle gerçekleştirilir.
2. Numunelik eşya deyimi, belli bir tür eşyanın temsili olan ve sunuluş şekli ve miktarı belli bir tür veya nitelikteki eşya için sipariş vermekten veya sipariş almaktan başka bir amaca yönelik olmayan her türlü madde veya örnek anlamına gelir.
3. Tekstil ve konfeksiyon ile deri ve deri mamulleri sektöründe sipariş konu edilecek eşyanın numunesini üretmek amacıyla ithalatçı firma adına gelen eşya numune kapsamında değerlendirilir.
İhraç edilmek üzere hazırlanacak numunelerin üretimi için ihtiyaç duyulan ara mallara ilişkin olarak örneğin; tekstil numunelerinde kumaş, düğme, fermuar ve benzeri aksesuar; deri ayakkabı numunelerinde bağcık, dikiş ipi, taban, ayakkabı kalıbı, deri ve astar, fermuar, ayakkabı tokası ve benzeri aksesuar; deri ceket numunelerinde makul miktarda deri veya kürk, astar, fermuar, metal toka, düğme ve çıtçıt ile deri çanta numunelerinde deri, astar, kilit, toka ve muhtelif metal aksesuarın numune olarak değerlendirilmesi mümkündür.
4. Gümrük idaresi, numunenin uygulanması esnasında numune olma özelliklerini ortadan kaldırmayacak şekilde, kendi başlarına kullanılabilecek nitelikteki eşyanın yırtma, delme veya açma gibi ve sabit bir şekilde işlenmeye ya da herhangi başka bir işlem yoluyla kalıcı olarak kullanılmasını önlemeye yönelik tedbirleri alabilir.
5. Numunelerin firma adına gelmesi ve firmanın faaliyet alanı ile ilgili olması gerekir.
6. Eşyanın numune olup olmadığının belirlenmesinde, faturasında veya ambalajında numune olduğuna dair bir ibare olmadığı durumlarda, muayene memurunca eşyanın numune olduğuna kanaat getirilmesi halinde eşyanın işlemleri yukarıda bahis geçen hükümler kapsamında sonuçlandırılır.
B. Model:
1. Model, bir eşyanın araştırma geliştirme faaliyetlerine esas teşkil etmek üzere; tasarım, ölçü, teknik özellik, malzeme ve fonksiyonlarını göstermek amacıyla, örnek olarak getirilen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyadır. Örneğin, baskılı devre kartları (PCB), komponentsiz devre kartları, elektronik komponentler, sensörler, modüller, çipler ve benzeri parçaların bu kapsamda değerlendirilmesi mümkündür. Kararın 86 ncı maddesi hükümleri doğrultusunda modelin gümrük işlemleri posta idaresi veya hızlı kargo firmalarınca dolaylı temsil yetkisi kapsamında basitleştirilmiş gümrük beyannamesi ile gerçekleştirilebilir. Bu madde kapsamında posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla;
a) Eğitim, bilim veya araştırma geliştirme kurum ve kuruluşlarında, liselerde, üniversitelerde ve üniversitelere bağlı enstitülerde, teknolojik araştırma ve geliştirme proje uygulamalarında görevli öğretmenler, akademisyenler, bilim insanları ile öğrenim gören öğrenciler adına,
b) Vakıf ve dernekler tarafından desteklenen eğitim ve bilimsel faaliyetler çerçevesinde teknolojik araştırma ve geliştirme çalışmaları ve bu amaçla yürütülen proje ve yarışmalarda kullanılmak üzere bir gerçek kişi adına gelen,
c) 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgesinde teknoloji geliştirme ve araştırma projelerinde görevli gerçek kişiler adına bu projelerde kullanılmak üzere gelen,
eşya basitleştirilmiş gümrük beyannamesi ile beyan edilir.
2. Bu maddenin birinci fıkrasının uygulanmasında (a) bendi kapsamında gelen eşya için aynı bentte sayılan kurum ve kuruluşlarda görevli veya öğrenim gören kişiler adına gelen eşyanın proje kapsamında hangi amaçla kullanılacağına ilişkin bilgi ve belge aranır. (b) bendi kapsamında gelen eşya için eşyanın aynı bentte sayılan faaliyetlerde kullanılacağını gösterir ilgili veya denetleyen kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmiş belge aranır. (c) bendi kapsamında gelen eşya için Teknoloji Geliştirme Bölgesinde görevli olduğuna ilişkin belge ile eşyanın proje kapsamında kullanılacağını gösterir ilgili kurumdan alınan belge aranır. Bu belgelerin ibrazı zorunludur.
3. Kararın 86 ncı maddesi kapsamında bir gerçek kişi adına gelen modellerin her bir sevkiyat başına kıymeti 30 Avroyu geçemez. Bu kapsamda aynı kişi adına bir takvim ayı içerisinde en fazla beş taşıma senedi muhteviyatı eşyanın, aynı veya farklı cinsler olup olmadığına bakılmaksızın, serbest dolaşıma girişine izin verilir.
4. Posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen modellerin basitleştirilmiş gümrük beyannamesi ile beyanında muafiyet kodu alanında “MODEL” muafiyet kodu kullanılır.
435.sayfa
IV. YASAKLAMAYA VE KISITLAMAYA TABİ EŞYA 3.fıkrası (Tebliğinin 4 üncü maddesinde tanımlanan “sporcu gıdaları”nın Kararın 62 nci maddesi kapsamında ithali mümkün bulunmamaktadır.) kısmının son kelimesi bulunmaktadır. Şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir.
437.sayfa EK 1.sıraya muafiyet kodu eklenmeli,
MODEL Kararın 86 ncı maddesi kapsamı modeller. (2026/4 sayılı Genelge ile eklenmiştir. Yürürlük 06.02.2026)
437.sayfa EK de geçen NUM- HK30- HK60- ILAC30- ILAC60- aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerekmektedir.
NUM Kararın 86 ncı maddesi kapsamı önemli değeri olmayan ve temsil ettikleri eşya bakımından siparişte bulunulmak için kullanılabilecek nitelikteki numuneler (2026/4 sayılı Genelge ile değişik. Yürürlük 06.02.2026)
HK30 Kararın 62/3 maddesi kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinden gelen, kıymeti 22 Avroyu, ağırlığı 30 kilogramı geçmeyen eşya. (2026/4 sayılı Genelge ile değişik. Yürürlük 06.02.2026)
HK60 Kararın 62/3 maddesi kapsamında diğer ülkelerden gelen, kıymeti 22 Avroyu, ağırlığı 30 kilogramı geçmeyen eşya. (2026/4 sayılı Genelge ile değişik. Yürürlük 06.02.2026)
ILAC30 Kararın 62/1 maddesi kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinden gelen, kıymeti 1500 Avroyu, ağırlığı 30 kilogramı geçmeyen ilaç ve takviye edici gıda. (2026/4 sayılı Genelge ile değişik. Yürürlük 06.02.2026)
ILAC60 Kararın 62/1 maddesi kapsamında diğer ülkelerden gelen, kıymeti 1500 Avroyu, ağırlığı 30 kilogramı geçmeyen ilaç ve takviye edici gıda. (2026/4 sayılı Genelge ile değişik. Yürürlük 06.02.2026)
604.sayfa madde 4den hemen önce yer alan (Onaylanmış Kişi Statü Belgesi ya da Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahibi olanlar tarafından eşyalar için uygun basitleştirilmiş usul talep edilmesi halinde, bu talep eşyanın yukarıda belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın kabul edilir.) cümlesinin aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerekmektedir.
30/12/2011 tarih ve 28158 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kolaylaştırılmış İşlemler ile ilgili Gümrük Genel Tebliği (Sıra No: 71)’nin 42/A maddesinin birinci fıkrasında belirtilen koşulların sağlanması ve mezkur maddede belirtilen kolaylıklardan faydalanma hakkı bulunan Onaylanmış Kişi Statü Belgesi ya da Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahibi olanlar tarafından eşyalar için uygun basitleştirilmiş usul talep edilmesi halinde, bu talep eşyanın yukarıda belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın kabul edilir. (Yürürlük 08.03.2026)

