‌​

BLOG

Güncel Kalın.

ATR DOLAŞIM BELGELERİNİN TASDİK İŞLEMLERİNİN ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILMASI HK.

Değerli Üyelerimiz;


Ankara Ticaret Odası’ndan almış olduğumuz bilgiye göre, ATR Dolaşım Belgelerinin Tasdik işlemlerinin elektronik ortama aktarılması için çalışmalara başlanılmıştır. Bu kapsamda, 24.04.2018 tarihi itibariyle Esenboğa Gümrük Müdürlüğü’nden yapılacak ihracat işlemlerinde  pilot uygulama yapılacaktır.


Ankara Ticaret Odasından şifahen alınan bilgiye göre uygulamanın aşağıdaki şekilde yapılacağı belirtilmiştir;

1-      Onay sistemi iki türlü çalışacaktır, birincisi WEB portalı üzerinden, ikincisi ise ofislerde kullanılan  Detaylı Beyan Gümrük yazılımlarıdır. Pilot uygulama WEB portalı üzerinden çalışacak olup, basit bir akreditasyon ( Sabit IP, elektronik imza, ve şifre) uyumluluğu ile Odadan alınan belge, zimmet takibine başlanılacaktır.

2-      Belge Başvurusu Beyannameye baz alınan Fatura ile ilişkili olarak  yapılacak olup Dolaşım belgesi Numarası (Barkodlu numara) ilgili faturaya atfen rezerve edilecektir. Belge Odanın onayından sonra Gümrük Müsteşarlığına online servisle ( TOBB – Gümrük entegrasyonu) gönderilerek referans kod numarası alınacaktır.

 

3-      Referans kod numarası WEB portalı üzerinden manuel okunacak beyanname tescili aşamasından bu kod 44 nolu ekli belgeler kısmına yazılarak beyanname tescil edilecektir.  (Eşleşme gümrük tarafından yapılacağından beyanname üzerindeki kodun doğru olarak referans edilmesi istenecektir)

 

4-      Tescil edilen beyanname Tescil numarası ve Referans kod eşleşmesi yapılarak Vize onayı için tekrar WEB portalından başvuru onaya açılacak. ( Bu sistem şimdilik manuel olabilir)

 

5-      Vize onayı gelen başvuru, WEB portalı üzerinden daha önce rezerve edilmiş barkod nolu dolaşım belgesi üzerine döküm alınacaktır.

 

Sistem WEB portalı ( TOBB WEB Sayfası) üzerinden bu aşamalarla çalışacak olup Detaylı Beyan yazılımlarına ve Tek pencere sistemine entegre edildiğinde WEB servislere bağlantılı otomasyon sistemleri, her yazılımcı firmanın kendi entegrasyon pratikleriyle çözüme kavuşacaktır.

Kaynak :Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği


7/24 İletişim Hattı