‌​

BLOG

Güncel Kalın.

2021 GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ SINAVI HAZIRLIK KİTABI KONU ANLATIM GÜNCELLEMELERİ-24.06.2021

Kitabımızın 659ncu sayfası madde 9un başlığı(İthalatta Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranları ile Toplu Konut Fonu ) aşağıdaki gibi değiştirilmesi gereklidir.

İthalatta Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranları ile Ek Mali Yükümlülükler

Kitabımızın 659ncu sayfası madde 9un birinci ve dördüncü fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmesi gereklidir.

(1)İthalatta uygulanacak gümrük vergisi oranları ile ödenecek ek mali yükümlülüğü gösterir listeler (ekli I, II, III, IV, V,VI ve VII sayılı listeler) kapsamı eşyaya ait gümrük vergisi ve ek mali yükümlülükler ilgili listelerde gösterildiği şekilde belirlenmiştir. Ancak, II sayılı liste kapsamında yer alan eşyanın aynı zamanda V veya VI sayılı listede yer alması durumunda, II, V ve VI sayılı listelerde belirtilen gümrük vergisi oranların­dan daha düşük olanı uygulanır.

(4) III sayılı liste (İşlenmiş Tarım Ürünleri) kapsamı eşyanın karşılarında (T1), (T2) işaretlerinin bulun­duğu durumlarda, söz konusu eşya için yapılan tahlil sonuçlarına göre Tablo 1 (Bileşim Tablosu) kullanılarak tespit edilen kod numarasına Tablo 2’de (Tarım Payı Tablosu) tekabül eden ek mali yükümlülük tahsil edilir.

Kitabımızın 659ncu sayfası madde 10un başlığıyla birlikte 1,2 ve 3ncü fıkralar aşağıdaki gibi değiştirilmesi gereklidir.

Ek Mali Yükümlülük Uygulamasına İlişkin Esaslar

MADDE 10- (1) Ek mali yükümlülük ödenerek ithal edilecek eşya, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte geçerli miktar ve oranlar kadar ek mali yükümlülüğe tabidir.  Ancak, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanu­nunun 167 nci maddesi çerçevesinde gümrük vergilerinden muaf olarak gerçekleştirilecek ithalat, ek mali yükümlülüğe tabi değildir.

(2) Ek mali yükümlülük, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte gümrük idarelerince tahsil edilir. Bu ek mali yükümlülüğün, ilgililerce süresi içinde yatırılmaması durumunda, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.

(3) Ek mali yükümlülük hakkında, gümrük vergisinin tabi olduğu usul ve hükümler uygulanır.

 

Kitabımızın 660ncu sayfası madde 14ün ikinci ve üçüncü fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerekmektedir.

(2) Milli Savunma Bakanlığı veya adına ithalat yapacak olan kamu kurum ve kuruluşları ithalatta alınan gümrük vergisi, ek mali yükümlülük ve harçlardan muaftır.

(3) Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar dahilinde özel veya kamuya ait müzeler­de sergilenmek üzere ithal edilecek her türlü eşya, gümrük vergisi, harç ve ek mali yükümlülüklerden muaftır.

 

Kitabımızın 661ncu sayfası EK MADDE 1in aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerekmektedir.

EK MADDE 1- (1) İthalatın “Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşması” hükümlerine uygun şekilde yapılması halinde, bu Kararın uygulanması bakımından Avrupa Birliğine uygulanan gümrük vergisi oranları/ek mali yükümlülük Birleşik Krallık’a da uygula­nır.


7/24 İletişim Hattı