‌​

BLOG

Güncel Kalın.

2019 GÜMRÜK MÜŞAVİR YARDIMCILIĞI SINAVI HAZIRLIK KİTABI GÜNCELLEMELERİ-07.11.2019

Gümrük Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7190 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılan değişiklikler kitabımıza işlenmiştir.

-          Kitabımızın 61. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu 52. Madde aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

G.K.MADDE 52- Türkiye Gümrük Bölgesinde bir yerden diğer bir yere transit rejimi kapsamında taşınarak varış gümrük idaresine sunulan serbest dolaşımda olmayan eşyaya 41 ila 50 nci madde hükümleri uygulanır.

-          1. Baskı Kitabımızın 297., 2. Baskı kitabımızın 293. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu 167. Madde 3. Fıkrası aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

G.K.167/3. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı,  Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün münhasıran asli görevleri ve Müsteşarlığın kaçakçılıkla mücadele görevi ile ilgili olarak ithal edecekleri her türlü araç, gereç, silah, teçhizat, makine, cihaz ve sistemleri ve bunların araştırma, geliştirme, eğitim, üretim, modernizasyon ve yazılımı ile yapım, bakım ve onarımlarında kullanılacak yedek parçalar, akaryakıt ve yağlar, hammadde, malzeme ile bedelsiz olarak dış kaynaklardan alınan yardım malzemesi,

-          1. Baskı Kitabımızın 309., 2. Baskı kitabımızın 303. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu 179. Maddesi aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

G.K. MADDE 179-

178 inci maddenin (a) bendine göre ihaleye çıkarılacak, (c) bendine göre perakende satılacak eşyanın, ihale ilanının yayımlandığı veya perakende satış kararının alındığı tarihe kadar, gümrük idaresine başvurularak bir gümrük rejimine tabi tutulması veya gümrük bölgesi dışına yeniden ihracı istenebilir.

İthali yasak veya kısıtlamaya tabi olması nedeniyle 178 inci maddenin (b) bendine göre yeniden ihraç amaçlı satış suretiyle tasfiyesi yapılacak eşyanın, ihale ilanının yayımlandığı veya perakende satış kararının alındığı tarihe kadar gümrük idaresine başvurularak gümrük bölgesi dışına yeniden ihracı istenebilir.

Ancak, yukarıdaki taleplerin kabulü, söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin %1’i, bu uygulamadan ikinci kez yararlanmak istenmesi hâlinde ise CIF değerinin %3’ü oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır. Başvurunun, eşyanın ihale ilanı yayımlandıktan veya perakende satış kararı alındıktan sonra ve satışının gerçekleşmesinden önce yapılması hâlinde bu taleplerin kabulü söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin %10’u oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır. Bunun dışındaki başvurular kabul edilmez

-          1. Baskı Kitabımızın 321., 2. Baskı kitabımızın 315. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu 202. Maddesi aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

G.K.MADDE 202-

1. Gümrük mevzuatı uyarınca, gümrük vergilerinin ve diğer amme alacaklarının ödenmesini sağlamak üzere bir teminat verilmesi gereken hâllerde, bu teminat söz konusu vergiler ve diğer amme alacakları tutarı kadar yükümlü veya yükümlü olması muhtemel kişi tarafından verilir.

2. Gümrük idareleri, teminat vermesi istenen kişinin yerine başka bir kişinin de teminat vermesini kabul edebilir.

3. Genel ve katma bütçeye dahil kamu kuruluşlarının, belediyelerin, sermayesinin tamamı devlete ait olan kamu iktisadi kuruluşlarının ve Türkiye'deki yabancı misyon şeflerinin verecekleri garanti mektuplarını teminat olarak kabule Müsteşarlık yetkilidir.

4. Teminat aranmayacak ve kısmi teminat uygulanacak halleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

 

-          1. Baskı Kitabımızın 324., 2. Baskı kitabımızın 318. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu 216. Maddesi aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

G.K.MADDE 216-

1. Gümrük vergileri ile bunların ödenmelerine bağlı olarak tahsil edilmiş gecikme faizinin veya gecikme zammının geri verilmesinde, geri vermeye konu fazla tahsilatın yükümlüden kaynaklanması durumunda geri verme başvurusunun yapıldığı tarihten, diğer durumlarda ise tahsilat tarihinden geri verme kararının tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için geri verilecek tutar üzerinden, aynı dönemde 6183 sayılı Kanuna göre belirlenen tecil faizi oranında hesaplanan faiz ödenir.

2. Geri verme kararının tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde idarece söz konusu kararın uygulanmaması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine, tebliğ tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için geri verilecek tutar üzerinden, aynı dönemde 6183 sayılı Kanuna göre belirlenen tecil faizi oranında hesaplanan faiz ödenir.

-          1. Baskı Kitabımızın 332., 2. Baskı kitabımızın 326. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu 227. Maddesi aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

G.K.MADDE 227-

l. Gümrük müşavir yardımcısı olabilecek kişilerin aşağıda belirtilen koşullara sahip olmaları gerekir.

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,

c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamı suçlar ile örgütlü suçlardan hüküm giymemiş olmak,

e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,

f) i) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,

ii) Diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra (i) alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans üstü seviyede diploma almış olmak ya da ön lisans eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve Avrupa Birliği konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak,

g) Staj amacıyla bir gümrük müşavirinin yanında bir yıl çalışmış olmak,

h) Yapılan gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olmak,

2. a) Gümrük idaresinde en az onbeş yıl çalışıp da görevlerinden istifa ederek veya emekli olarak ayrılan memurlardan 1 inci fıkradaki koşulları taşıyanlar, staj koşulu aranmaksızın gümrük müşavir yardımcısı sınavına girebilirler.

b) Gümrük idaresinde en az on beş yıl çalışıp da bunun üç yılını

* gümrük muayene memuru

* gümrük başmemuru

* gümrük müdür yardımcısı

görevlerinde geçirenlerden, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılan ve 1 inci fıkradaki koşulları taşıyanlar sınav ve staj koşulu aranmaksızın gümrük müşavir yardımcısı olabilirler.

3. Yukarıda belirtilen koşulları yerine getirenlere gerekli müracaat belgelerinin tamamlanmasından itibaren altmış gün içinde Gümrük Müsteşarlığı tarafından Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi verilir. Gümrük müşavir yardımcıları ancak bu izin belgesini aldıktan sonra mesleki faaliyette bulunabilirler.

-          1. Baskı Kitabımızın 343., 2. Baskı kitabımızın 337. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu 231. Maddesi aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

G.K. MADDE 231)

1. İdari yaptırıma konu fiilin, ceza uygulamasını gerektiren bir fiile ilişkin olması ve zamanaşımı daha uzun bulunan bu fiil nedeniyle ceza davası açılmış olmak kaydıyla, idari yaptırım kararları Türk Ceza Kanunundaki dava ve ceza zamanaşımı süreleri içerisinde uygulanır.

2. Gümrük vergileri alacağına bağlı idari para cezalarının zamanaşımı, bu idari para cezalarına ilişkin gümrük vergilerinin zamanaşımına tabidir.

3. (Ek:24/10/2019-7190/10 md.) Gümrük vergilerine ilişkin idari yaptırım kararları ve bu kararlara yönelik itirazlar hakkında bu Kısım ve Onikinci Kısım hükümleri uygulanır.

4. (Ek:24/10/2019-7190/10 md.) Mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilen eşyanın bulunamaması hâlinde kaim değer olarak eşyanın gümrüklenmiş değerinin kamuya geçirilmesine karar verilir.

5. (Ek:24/10/2019-7190/10 md.) Gümrük idaresi tarafından yükümlüye yazı ile yanlış izahat verilmiş olması hâlinde bu Kısım hükümlerine göre idari para cezası ve faiz uygulanmaz.

-          1. Baskı Kitabımızın 344-350., 2. Baskı kitabımızın 338-344. Sayfalarında yer alan Gümrük Kanunu 234-238. Maddeleri aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

-          VERGİ KAYBINA neden olan işlemlerde uygulanacak cezalar

MADDE 234)(Serbest Dolaşıma Giriş-Geçici İthalat Rejimi-Dahilde İşleme Rejimi-Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi-(Kıymet – Birim-Tarife Farklılığı)

234/1-Serbest dolaşıma giriş rejimi veya kısmı muafiyet suretiyle geçici ithalat rejiminde;

 

-Beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda;

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Gümrük tarifesini oluşturan unsurlarda veya vergilendirmeye esas olan sayı, baş, ağırlık gibi ölçülerinde aykırılık görüldüğü durumda

Vergi farkının %5 i aştığı takdirde = ithalat vergileri(aradaki fark) + farkın 3 katı para cezası

Kıymet üzerinden vergiye tabi eşyada beyan edilen kıymetin noksan olduğu durumda

İthalat Vergileri(aradaki fark)+ farkın 3 katı para cezası

Satış birimine göre miktar itibariyle %5’i geçmeyen bir fark ile maddi hesap hatasından doğan kıymet beyanı

İthalat vergileri(aradaki fark) + vergi farkının yarısı kadar para cezası alınır

 

234/2- Dahilde işleme rejimi, Gümrük kontrolü altında işleme rejimi ve tam muafiyetli Geçici ithalat rejiminde;

 

Beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Birinci fıkrada belirtilen farklılıkların tespiti durumunda

Vergi farkının yarısı tutarında idari para cezası verilir.

 

234/3-ilk iki fıkrada belirtilen aykırılıkların gümrük idaresince tespit edilmesinden önce beyan sahibince bildirilmesi durumu

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

ilk iki fıkrada belirtilen aykırılıkların gümrük idaresince tespit edilmesinden önce beyan sahibince bildirilmesi durumu

söz konusu cezalar %10 nispetinde uygulanır. (vergi farkı + cezaların %10’i)

 

234/4 Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için yukarıda belirtilen cezalar

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için yukarıda belirtilen cezalar

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine cezalar uygulanmıyor. Sadece G.K.241/1

 

234/5 Dahilde İşleme Rejimi-Telafi edici vergiler zamanında ödenmediğinde

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Gümrük idaresi tespit ederse

6183 sayılı kanuna göre gecikme zammı ile birlikte vergi + verginin ¼ oranında para cezası uygulanır.

Gümrük idaresinin tespitinden önce yükümlünün bildirilmesi

6183 sayılı kanuna göre gecikme zammı ile birlikte vergi tahsil edilir.

 

234/6 Bir ila üçüncü fıkralara göre verilen cezaların minimum tutarı

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Bir ila üçüncü fıkralara göre verilen cezaların tutarı

241/1 den az olamaz.

 

MADDE 235)(Serbest Dolaşıma Giriş&İhracat Rejiminde- İthali&İhracı Genel Düzenleyici idari işlemlerle yasaklanmış eşyanın İthali&İhracı-İthali&İhracı İzne tabi eşyanın izin alınmadan İthali&ihracı-Yolcu beraberi beyan harici ticari olmayan eşya bulunması-Transit Rejiminde belirgin bir şekilde farklı cinste eşya

235/1 Serbest Dolaşıma Giriş Rejiminde- İthali Genel Düzenleyici idari işlemlerle yasaklanmış eşyanın İthali-İthali İzne tabi eşyanın izin alınmadan İthali

 

-Beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Eşyanın genel düzenleyici idari işlemlerle ithalinin yasaklanmış olduğunun tespiti halinde

Varsa eşyanın fark gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, gümrüklenmiş değerinin dört katı idari para cezası verilir. (gümrük idaresi tarafından tespit edilmesinden önce beyan sahibi tarafından bildirilmesi durumunda bu fıkralara göre hesaplanan cezalar yüzde on oranında uygulanır.-G.K.235/6)                               
 + Yükümlü talebi doğrultusunda otuz gün içinde mahrecine iade ya da ilgili kurum ya da kuruluşun uygun görüşü ile doğrudan üçüncü ülkeye transit edilir. Bu süre içerisinde mahrecine iade veya üçüncü ülkeye transit edilmeyen eşya, ihraç kaydıyla satış ya da masrafları sahibince karşılanmak koşuluyla imha suretiyle tasfiye edilmek üzere bulunduğu gümrük idaresine terk edilir. (G.K.235/4)

Eşyanın genel düzenleyici idari işlemlerle ithalinin yasaklanmış olduğunun tespiti halinde, Eşyanın değersiz ,artık veya atık madde olması durumunda

Dökme eşyada ton başı - 30.000 tl                                       Ambalajlı – kap başına 600 tl  (gümrük idaresi tarafından tespit edilmesinden önce beyan sahibi tarafından bildirilmesi durumunda bu fıkralara göre hesaplanan cezalar yüzde on oranında uygulanır-G.K.235/6)                              

Eşyanın ithali, belli kuruluşların vereceği ve gümrük idaresine ibrazı veya beyanı zorunlu olan lisans, izin, uygunluk belgesi veya bu belgeler yerine geçen bilgiye bağlı olmasına rağmen, eşya belge veya bilgiye tabi değilmiş ya da belge veya bilgi alınmış gibi beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi hâlinde

Varsa eşyanın fark gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir.  (Bakanlıkça belirlenecek süre içerisinde ithalinin uygun bulunduğuna ilişkin belge veya bilginin düzenlenmesi veya ilgili kurum veya kuruluş tarafından gerçekleştirilen denetimin olumlu sonuçlandığının bildirilmesi hâlinde, 241 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca idari para cezası verilir.) (gümrük idaresi tarafından tespit edilmesinden önce beyan sahibi tarafından bildirilmesi durumunda bu fıkralara göre hesaplanan cezalar yüzde on oranında uygulanır-G.K.235/6)                                + yükümlü talebi doğrultusunda mahrecine iade, ilgili kurum ya da kuruluşun uygun görüşü ile doğrudan ya da serbest bölge üzerinden üçüncü ülkeye transit veya ihraç kaydıyla satış ya da masrafları sahibince karşılanmak koşuluyla imha suretiyle tasfiye edilmek üzere bulunduğu gümrük idaresine terk edilir. (G.K.235/4)

Eşyanın ithali, lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olduğu halde uygunluk ve yeterlilik belgesine tabi değilmiş veya belge alınmış gibi beyan edildiğinin tespit edilmesi halinde, Eşyanın değersiz ,artık veya atık madde olması durumunda

Dökme eşyada ton başı - 8.000 tl                                       Ambalajlı – kap başına 200 tl      (gümrük idaresi tarafından tespit edilmesinden önce beyan sahibi tarafından bildirilmesi durumunda bu fıkralara göre hesaplanan cezalar yüzde on oranında uygulanır -G.K.235/6)                                                           

 

235/2 İhracat Rejiminde- İhracı Genel Düzenleyici idari işlemlerle yasaklanmış eşyanın İhracı-İhracı İzne tabi eşyanın izin alınmadan İhracı

 

-Beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Eşyanın genel düzenleyici idari işlemlerle ihracının yasaklanmış olduğunun tespiti halinde

Gümrüklenmiş değerin 2 katı idari para cezası(gümrük idaresi tarafından tespit edilmesinden önce beyan sahibi tarafından bildirilmesi durumunda bu fıkralara göre hesaplanan cezalar yüzde on oranında uygulanır.)

Eşyanın ihracı, belli kuruluşların vereceği ve gümrük idaresine ibrazı veya beyanı zorunlu olan lisans, izin, uygunluk belgesi veya bu belgeler yerine geçen bilgiye bağlı olmasına rağmen, eşya belge veya bilgiye tabi değilmiş ya da belge veya bilgi alınmış gibi beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi hâlinde

Gümrüklenmiş değerinin onda biri kadar idari para cezası verilir. (Bakanlıkça belirlenecek süre içerisinde eşyanın ihracının uygun bulunduğuna ilişkin belge veya bilginin düzenlenmesi veya ilgili kurum veya kuruluş tarafından gerçekleştirilen denetimin olumlu sonuçlandığının bildirilmesi hâlinde 241 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca idari para cezası verilir.) (gümrük idaresi tarafından tespit edilmesinden önce beyan sahibi tarafından bildirilmesi durumunda bu fıkralara göre hesaplanan cezalar yüzde on oranında uygulanır.)

 

235/3 Yolcuların, gümrük mevzuatına göre kişisel ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi gösterdikleri eşya için

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Yolcuların, gümrük mevzuatına göre kişisel ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi gösterdikleri eşya

Gümrük vergileri iki kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir. Gümrük vergileri ödenmediği takdirde, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır

 

235/4-c - Teslimden sonra kontrol sonucunda uygunsuzluğu tespit edilen ancak bulunamayan eşyanın gümrüklenmiş değerinin kamuya geçirilmesine karar verilir.

 

 

235/5 Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen ve varış gümrük idaresine karayolu ile sevk edilmek üzere transit rejimine konu edilen serbest dolaşımda olmayan eşyanın, yapılan kontrol veya muayene sonucunda, beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste olduğunun tahlil, teknik inceleme ve araştırmaya gerek olmaksızın tespiti hâlinde fiilin niteliğine göre(Hareket Gümrük İdaresinde yapılan kontroller)

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen ve varış gümrük idaresine karayolu ile sevk edilmek üzere transit rejimine konu edilen serbest dolaşımda olmayan eşyanın, yapılan kontrol veya muayene sonucunda, beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste olduğunun tahlil, teknik inceleme ve araştırmaya gerek olmaksızın tespiti hâlinde fiilin niteliğine göre(Hareket Gümrük İdaresinde yapılan kontroller)

a) Farklı çıkan eşyanın gümrük vergileri toplamının beyan edilen eşyanın gümrük vergileri toplamından fazla olması durumunda farklı çıkan eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin iki katı idari para cezası verilir.
b) Farklı çıkan eşyanın beyan edilen eşyadan farklı şekilde, ithalinin lisansa, şarta, izne, kı-sıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olması durumunda farklı çıkan eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir.

235/5 Transit rejimine konu edilen serbest dolaşımda olmayan eşyanın, hareket gümrük idaresinden sevk edilmesinden sonra varış gümrük idaresine varışından önce ya da varış gümrük idaresinde yapılan kontrolü veya muayenesi sonucunda beyana göre eksiklik veya fazlalık tespit edilmesi hâlinde fiilin niteliğine göre(Varıştan önce ya da Varış Gümrük İdaresinde yapılan kontroller)

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

235/5 Transit rejimine konu edilen serbest dolaşımda olmayan eşyanın, hareket gümrük idaresinden sevk edilmesinden sonra varış gümrük idaresine varışından önce ya da varış gümrük idaresinde yapılan kontrolü veya muayenesi sonucunda beyana göre eksiklik veya fazlalık tespit edilmesi hâlinde fiilin niteliğine göre(Varıştan önce ya da Varış Gümrük İdaresinde yapılan kontroller)

c) Beyana göre eksik olduğunun tespit edilmesi hâlinde, eksik çıkan eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra eşyanın gümrük vergilerinin iki katı idari para cezası verilir.
d) Beyana göre fazla olduğunun tespit edilmesi hâlinde, fazla çıkan eşyanın gümrük vergileri kadar idari para cezası verilir ve fazla çıkan eşya 177 ila 180 inci madde hükümlerine göre tasfiyeye tabi tutulur. ((c) ve (d) bentleri kapsamında değerlendirilemeyecek eksiklik ve fazlalık durumları ile bu durumla-rın tespitine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.)

 

MADDE 236)Gümrük Antrepoları ve Geçici Depolama Alanlarından gümrük idaresinden izin alınmadan eşya çıkarılması,sayım sonucu noksan ve fazla çıkan eşya, Gümrüksüz satış mağazalarında limit üstü satış,Antrepo beyannamesinde beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste eşyanın tespiti

236/1 Gümrük Antrepoları ve Geçici Depolama Alanlarından gümrük idaresinden izin alınmadan eşya çıkarılması,sayım sonucu noksan çıkan eşya

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Teminat alınmış olsa bile, gümrük işlemlerine başlanmadan veya bu işlemler bitirilip gümrük idaresinin izni alınmadan gümrük antrepoları veya gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerden kısmen veya tamamen eşya çıkarılması veya buralardaki eşyanın değiştirilmesi ya da yapılan sayımlarda kayıtlara göre eşyanın bir kısmının noksan olduğunun anlaşılması hallerinde

Eşyanın gümrük vergilerinin yanı sıra gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir

 

236/2 Gümrük antrepolarında veya gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerde yapılan sayımlarda kayıtlara göre fazla eşya çıkması hali

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Gümrük antrepolarında veya gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerde yapılan sayımlarda kayıtlara göre fazla eşya çıkması hali

Tasfiyeye tabi tutulmasının yanı sıra, fazla çıkan eşyaya ait ithalat veya ihracat vergileri tutarı kadar para cezası alınır

 

236/4 Gümrüksüz satış mağazalarında limit üstü satış

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Gümrüksüz satış mağazalarından hak sahibi olmayanlara satış yapılması halinde satışa konu eşyaya, hak sahibi olmakla birlikte limit üstü satış yapılması hali

Limit üstü eşyaya ait ithalat vergilerinin yanı sıra bu vergilerin üç katı para cezası verilir

 

236/5 Eşyanın gümrük antrepo rejimine tabi tutulmasına ilişkin beyanının kontrolü veya muayenesi neticesinde antrepo beyannamesinde beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste eşya olduğunun tahlil, teknik inceleme ve araştırmaya gerek olmaksızın tespiti hâlinde

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Eşyanın gümrük antrepo rejimine tabi tutulmasına ilişkin beyanının kontrolü veya muayenesi neticesinde antrepo beyannamesinde beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste eşya olduğunun tahlil, teknik inceleme ve araştırmaya gerek olmaksızın tespiti hâlinde

a) Farklı çıkan eşyanın gümrük vergileri toplamının beyan edilen eşyanın gümrük vergileri toplamından fazla olması durumunda farklı çıkan eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin iki katı idari para cezası verilir.
b) Farklı çıkan eşyanın beyan edilen eşyadan farklı şekilde, ithalinin lisansa, şarta, izne, kı-sıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olması durumunda farklı çıkan eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir.

 

MADDE 237)(Özet beyan eksiklik-fazlalık)

237/1 Özet beyanda eksiklik

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belgelerdeki kayıtlı miktara göre noksan çıkan kapların mahrecinden yüklenmemiş veya yanlışlıkla başka yere çıkartılmış veya kaza ve avarya sonucunda yok olmuş veya çalınmış bulunduğu gümrük idaresince belirlenecek süre içinde kanıtlanamadığı takdirde

• Bu noksan kaplara ait eşyadan tarife pozisyonuna göre
• Tarife pozisyonu hesaplanamıyor ise cinsine ve türüne göre tarifede dahil olduğu faslın en yüksek vergiye tabi pozisyonuna göre hesaplanacak gümrük vergisi kadar para cezası alınır                                                         • Eğer yukarıdaki hükümlere göre belirlenemiyor ise noksan her bir kap için 241/1 uygulanır (G.K.237/2)

 

237/3 Özet beyanda fazlalık

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belgelerdeki kayıtlı miktara göre fazla çıkan kapların yanlışlıkla mahrecinden fazla olarak yüklenmiş olduğu gümrük idaresince belirlenecek süre içinde kanıtlanamadığı takdirde

Söz konusu eşyaya el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir, tasfiyeye tabi tutulur  ve eşyanın CIF kıymeti kadar para cezası alınır.

 

237/4 Dökme eşyada takibata gidilmeyecek oranlar

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Dökme eşyada takibata gidilmeyecek oranlar

*Dökme gelen eşyada  %3 ü aşmayacak şekilde eşya cinsi itibarıyla Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecek oranlardaki eksiklik ve fazlalıklar için takibat yapılmaz.
* Doğalgaz ürünlerinde boru hatları ile taşınarak ithal edilenler hariç bu oran %6 yı aşmayacak şekilde uygulanır.

 

237/5 Eşya miktarının gümrük idaresince tespit edilmediği ve rejim beyanının kayıtlı miktarlara göre yapıldığında

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Eşya miktarının gümrük idaresince tespit edilmediği ve rejim beyanının kayıtlı miktarlara göre yapıldığında

Tespit edilen miktar farklılıkları özet beyan eksiklik veya fazlalığı olarak değerlendirilir.
• Miktar farklılığı nedeniyle Cezayı gerektirir bir durum ortaya çıkarsa 234.madde uygulanmaz bu madde(G.K.237) hükümlerine göre işlem yapılır.

 

237/6 Özet beyan verilmeksizin eşya getirilmesi

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapan taşıt içerisinde özet beyan verilmeksizin eşya getirildiğinin gümrük idaresince belirlendiği veya eşyanın boşaltılmasına izin verilmesinden sonra gümrük idaresine bildirildiği ve bu eşyanın verilmiş olan özet beyanlardan biri ile ilişkili olmadığının anlaşıldığı hallerde, söz konusu eşya için özet beyan vermekle yükümlü olan kişinin tespit edilmesi halinde bu kişi, tespit edilememesi halinde ise eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine getiren kişi tarafından, eşyanın yanlışlıkla mahrecinden fazla olarak yüklenmiş olduğu gümrük idaresince belirlenecek süre içinde kanıtlanamadığı takdirde

Söz konusu eşyaya el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir, tasfiyeye tabi tutulur  ve eşyanın CIF kıymeti kadar para cezası alınır.

 

237/7 Özet beyan cezalarının kimden alınacağı

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Özet beyan cezalarının kimden alınacağı

* Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen para cezaları özet beyanı veren kişiden
 * Altıncı fıkrada belirtilen para cezası ise özet beyanı vermekle yükümlü olduğu tespit edilen kişiden, bu kişinin tespit edilememesi halinde eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine getiren kişiden alınır

 

MADDE 238)Dahilde İşleme,Geçici İthalat ve Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimlerine ilişkin hükümlerin ihlali hali

238/1 Dahilde İşleme,Geçici İthalat ve Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimlerine ilişkin hükümlerin ihlali hali

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

a)Dahilde İşleme,Geçici İthalat ve Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimlerine ilişkin hükümlerin ihlali hali

Gümrüklenmiş değerinin iki katı para cezası

b)Tam muafiyet suretiyle geçici olarak ithal edilen özel kullanıma mahsus kara taşıtlar için

Gümrük vergileri tutarının ¼ oranında para cezası alınır

c)Dahilde işleme rejimi ve gümrük kontrolü altında işleme rejimine ilişkin hükümler ihlal edilmekle birlikte, rejim kapsamı ithal eşyasının işleme faaliyetindeki hâli veya işlem görmüş ürün hâli de dahil olmak üzere, gümrük gözetiminden mevzuata aykırı olarak çıkarılmamış olduğunun tespiti hâlinde

ithal eşyasının gümrük vergileri ile ilgili rejime ilişkin beyannamenin tescil tarihinden tespitin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında faizin toplamı kadar

d)Tam muafiyet suretiyle geçici olarak ithal edilen özel kullanıma mahsus taşıtlar hariç, geçici ithalat rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın süresi içerisinde gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veya kullanıma tabi tutulmaması durumunda 

Gümrük vergileri ile rejime ilişkin beyannamenin tescil tarihinden tespitin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında faizin toplamı kadar

 

 

238/2 Birinci fıkranın (c) ve (d) bentlerinde belirtilen eşyanın, yapılacak tebligat tarihinden itibaren altmış gün içinde gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veya kullanıma tabi tutulmaması hâlinde, ayrıca gümrük vergileri tutarında idari para cezası verilir

 

238/3 Birinci fıkraya göre verilen cezaların minimum tutarı

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Birinci fıkraya göre verilen cezaların minimum tutarı

241/1 in sekiz katından az olamaz(G.K. 241/6 Md.)

 

238/4 Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri hakkında

 

DURUM

UYGULANACAK CEZA

Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri hakkında

238. madde hükümleri uygulanmaz, 238. Maddede hariç tutulan durumlar da genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine uygulanmaz.(241/1'in 2 katı,4 katı,6 katı halleri) 241/1 hükümleri uygulanır.

 

 

 

-          1. Baskı Kitabımızın 355,356 ve 359., 2. Baskı kitabımızın 349,350 ve 353. Sayfalarında yer alan Gümrük Kanunu 241. Maddesi ilgili yerleri aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

241/1 in  4 KATI

ı) 11 inci madde hükmüne göre kendilerinden yazılı olarak bilgi ve belge istenilmesine rağmen bilgi ve belgelerin ibraz edilmemesi. (07.07.2009/27281 R.G. 5911 s.Kanun ile eklenmiştir)

(Madde 11 Bilgi Talebi)

            241/1 in  8 KATI

d) (Ek: 18/6/2009-5911/63 md.) (Değişik:24/10/2019-7190/15 md.) 11 inci madde hükmüne göre yazılı olarak talep edilen bilgi ve belgeler ile 13 üncü madde hükmü uyarınca beş yıl süreyle saklanması gereken belgelerin gümrük kontrolü sırasında ibraz edilmemesi.

241/1 * 4 katı

  • Yetkisiz iş takibi
  • Karayolu taşıtlarının izinsiz yük yolcu alması
  • Aykırı taşıttan araç boşaltma , özet beyanın yanlış beyanı
  • Yanıcı, parlayıcı , patlayıcı eşyanın genel antrepolara konulması
  • İzin almadan elleçleme
  • Bilgi ve belge ibraz edilmemesi

241/1 * 8 katı

  • Gemilerin ve taşıtların rota dışına seyretmesi
  • Belge saklama süresine uyulmaması , yazılı olarak talep edilen bilgi ve belgelerin ibraz edilmemesi

 

-          1. Baskı Kitabımızın 366., 2. Baskı kitabımızın 360. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu 244. Maddesi aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

G.K. MADDE 244-

1. (Değişik:24/10/2019-7190/16 md.) Gümrük idarelerince düzenlenen ek tahakkuk ve ceza kararı muhteviyatı alacaklar için yükümlü veya ceza muhatabı tarafından uzlaşma başvurusu yapılabilir. Uzlaşmanın kapsamına;

a) Beyan ile gümrük idaresi tarafından yapılan tespit sonucunda belirlenen farklılıklara ilişkin tebliğ edilen gümrük vergileri alacakları,

b) Gümrük idaresi tarafından tespit edilmesinden önce beyan sahibi tarafından bildirilen farklılıklara ilişkin tebliğ edilen gümrük vergileri alacakları,

c) Bu Kanun ve ilgili diğer kanunlar uyarınca gümrük idaresi tarafından düzenlenen idari para cezaları,

girer. Uzlaşma talebi, henüz itiraz başvurusu yapılmamış veya itiraz edilmiş olmakla birlikte itirazı henüz sonuçlandırılmamış gümrük vergileri ve idari para cezaları için, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde yapılır. Uzlaşma talebinde bulunulması hâlinde, itiraz veya dava açma süresi durur, uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi hâlinde süre kaldığı yerden işlemeye başlar, ancak sürenin bitimine beş günden az kalmış olması hâlinde süre beş güne tamamlanır. Uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi hâlinde yeniden uzlaşma talebinde bulunulamaz.

2. Gümrük vergileri ve cezalarına ilişkin fiilin, 5607 sayılı Kanunda yer alan kaçakçılık suçları ile ilişkili olması hâlinde bu madde hükmü uygulanmaz.

3. Bu madde kapsamında yapılan uzlaşma talepleri, gümrük uzlaşma komisyonları tarafından değerlendirilir. Gümrük uzlaşma komisyonlarının kurulması, çalışması ile bu madde kapsamında yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

4. Gümrük uzlaşma komisyonlarının çalışmaları gizlidir. Uzlaşma tutanakları kesin olup gereği idarece derhal yerine getirilir. Vergi yükümlüsü veya ceza muhatabı, üzerinde uzlaşılan ve tutanakla tespit olunan hususlar hakkında dava açamaz ve hiçbir mercie şikâyette bulunamaz.

5. Uzlaşılan gümrük vergileri ve cezalar, uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. Uzlaşılan vergilere ilişkin gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre belirlenen gecikme zammı oranında gecikme faizi uygulanır. Uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi hâlinde, genel hükümlere göre işlem yapılır.

6. Bu madde uyarınca üzerinde uzlaşılan cezalar hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesi uyarınca ayrıca peşin ödeme indiriminden yararlanılamaz.

7. (Ek: 8/8/2011-649-KHK/59 md.) Uzlaşma komisyonlarının başkan ve üyelerine, bu komisyonlardaki çalışmaları dolayısıyla verilecek ücret Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenir

 

-          1. Baskı Kitabımızın 370., 2. Baskı kitabımızın 376. Sayfasında yer alan Gümrük Kanunu geçici 6. Maddesi 1. Fıkrası 9 numaralı bendi aşağıdaki şekilde revize edilmiştir.

Bu Kanuna ve gümrüklerde uygulanan mevzuat hükümlerine aykırı hareketleri görülen gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcılarının izin belgeleri Bakanlık müfettişleri ve gümrük ve dış ticaret bölge müdürleri tarafından gerek görülmesi hâlinde tedbir mahiyetinde en fazla altı ay süre ile geçici olarak alınır ve gümrüklerde iş takip etmelerine izin verilmez. Bu durum, gerekçesiyle birlikte izin belgesinin alınmasını izleyen günde Bakanlığa bildirilir. Bu şekilde izin belgeleri alınanlar hakkında geçici mesleki faaliyetten alıkoyma cezası verilmesi hâlinde, tedbir mahiyetinde izin belgelerinin alındığı süre verilen cezadan mahsup edilir. 3713 sayılı Kanun kapsamında haklarında kovuşturma başlatılanların izin belgeleri kovuşturma sonuçlanıncaya kadar tedbiren geri alınır.


7/24 İletişim Hattı